Krigshistorien

Natt til den 28. februar 1943 skjedde en av de viktigste sabotasjeaksjonene under den andre verdenskrig. Ni norske sabotører fra Kompani Linge forserte det store juvet foran tungtvannsfabrikken på Vemork ved Rjukan i Telemark. Elektroanlegget skulle ødelegges, slik at de tyske nazistene, som hadde tatt kommandoen også her, ikke skulle lykkes i sin plan; nemlig å produsere så mye tungtvann at det var nok til å utvikle ATOMBOMBEN...

Hvis du blir på en guidet tur I Sabotørenes Fotspor, får du høre spennende historie:

Oppbyggingen av Rjukansamfunnet med storindustri, samt krigshistorien i detalj.  Det er viktig å vite at Rjukans industrihistorie henger sammen med krigshistorien. GARANTERT en spennende opplevelse i utfordrende terreng.

Du får også en fin naturopplevelse; se Gaustatoppen fra en side du aldri har sett den fra, og høre historie om toppen før og nå. Turen går IKKE ned i juvet og passer derfor de fleste. God sti hele veien. 
Det er nødvendig med gode sko/støvler. Turen er 8 km. lang, men det er mye å fortelle så vi vil bruke ca. 2-3 timer, avhengig av været og deltagernes interesse. Alle barn får diplom etter endt tur.

Turen ender opp ved hengebrua foran Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork. Museet er verd et besøk. Den vakre museumsbygningen fra 1911 har tidligere vært verdens største kraftverk. I dag finner du maskinhallen fra det gamle kraftverket, industriutstilling, krigsutstilling, samt sommerens utstilling som varierer fra år til år. Dessuten kan du se filmen ”If Hitler had the bomb”.

 Et museumsbesøk vil passe godt som avslutning på turen i Sabotørenes fotspor. Det var jo på Vemork at de også hadde sitt mål. Og etter den turen du nå har tilbakelagt, og med så mye historie friskt i minne, får du maksimalt ut av besøket.

Cafe Vemork byr på kalde og varme retter.